Хуманитарно удружење жена “Дуга” из Бањалуке у уторак, 25. 09. 2018. год. успјешно је организовало донаторско вече “Обновимо Дугу”. Донаторско вече одржано је у ресторану „Стара Ада“ у Бањалуци под покровитељством г-дина Милана Радовића.

У програму су учествовали ученици и професори Музичке школе “Владо Милошевић“, етно група „Траг“, приказан је документарни филм „У загрљају Дуге“ а одржана је и продајна аукција Дугиних рукотворнина. На аукцији је било изложено 14 уникатних рукотворина и сви радови су успјешно продани путем лицитације предузетницима из Републике Српске. Међу аукцијским предметима биле су и уникатне слике са Змијањским везом који је под заштитом УНЕСКО-а.

Циљ донаторске вечери био је да, уз дружење са дугогодишњим чланицама Удружења и личностима привредног, јавног и културног живота обезбједимо средства за санирање простора у Хварској улици од 97 м2 који је „Дуга“ добила на кориштење од Града Бањалука, али који је тренутно нефункционалан и потребна су значајна средства за његову санацију. Током донаторске вечери архитектица Нена Гарић представила је пројектну идеју „Етно кућа Дуга“ и нагласила да су идеја и фунциналност овог објекта вишеструки.

„Дуга“ као један од ријетких чувара нашег културног блага жели традицију вратити на мјесто које она то и заслужује. Ова идеја одавно је препозната у региону и шире (Србија, Хрватска, Македонија, Румунија итд.) и овакве Етно куће су на понос многих градова и земаља, а сваки туриста их с радошћу посјећује и жели да из ње понесе знање о народу којем је дошао у посјету.

У будућности у овој „Етно кући“ домаћи и страни гости могли би да директно учествују у изради сувенира, дегустирају традиционалну храну, добију стручне савјете етнолог, послушају народну инструменталну музику у извођењу ученика Музичке школе „Владо Милошевић“, учествују у радионицама веза, ткања, керања, плетења итд. Млади дизајнери да креирају нове одјевне предмете с традиционалним елементима, умјетници излажу своје радове и још много тога. Имамо квалитену музику, храну, традиционалне вјештине и све то може постати свјетски бренд али само ако се укључе млади школовани људи и стручњаци, који јесу људски ресурси „Дуге“ која 26 година несебично своја знања преноси на нове генерације.

fb
insta
yt