Остало је још само неколико дана до избора, каква су ваша искуства у овој кампањи, први пут учествујете?

Први пут сам кандидат, док сам био млађи учествовао сам на другачији начин у изборима. Лијепио сам плакате, дистрибуирао пропагандни материјал, помагао у изборном процесу, био посматрач. А још прије тога био сам свједок историје стварања Српске која се дешавала пред мојим очима, практично у кући мојих родитеља. И поред тога ово је потпуно другачије искуство. Мени врло интересантно јер сам у протеклих неколико недјеља имао могућност да разговарам са великим бројем људи. Правили смо догађаје на којима сам слушао проблеме студената, предузетника, пензионера, разговарао сам са нашим пољопривредницима у њиховим домаћинствима… Чуо сам много тога, захвалан сам свима што су са мојим тимом и са мном подијелили своје проблеме али и на рјешењима која су нам предлагали и која смо инкорпорирали у наш план за бољу будућност.

Шта је тачно план за бољу будућност?

То је прије свега економски програм у чијем фокусу је човјек и бољи живот. Он се заснива на новом инвестиционом циклусу који треба да омогући пуну искориштеност свих наших често трагично запуштених природних ресурса. Да би тај циклус покренули потребно је да стабилизујемо пословни амбијент и политичку климу и да дефинишемо јасне програме субвенција за инвеститоре. Тако то ради цијели свијет. Тако се ради у Србији и резултати су видљиви. Тај план можемо реализовати и овдје код нас. Он гарантује стварање нове вриједности која је основ за повећање плата и пензија и подизање животног стандарда. Након тога потребно је да обезбиједимо праведнију расподјелу друштвеног богатства уз пуну примјену принципа солидарности. У том контексту потребне су нам социјалне мапе које ће препознати потребу сваког нашег човјека. Свака породица мора да има једног запосленог а потреба сваког нашег човјека мора да буде системски обрађена. Тако градимо боље друштво, друштво једнаких шанси. Ето, то је наш план за бољи живот.

Ви сте послован човјек, у шта би ви као инвеститор уложили у Српској?

Српска је моја домовина, ја је волим и уложио бих у сваког човјека, у сваки њен дио. Ипак ако би требао да вам као економиста предложим гдје и како да инвестирате сигурно би на листи приоритета била електропривреда, шумарство и производња хране. Имамо компаративне предности у тим секторима и они су заправо наша највећа развојна шанса.

Да ли би успјели да убиједите инвеститоре да улажу у пројекте које сте поменули?

Шанса је ту, да би је неко видио као могућност потребно је да му те наше потенцијале представимо на адекватан начин. Знам коме и како треба да представим наше привредне потенцијале. Убијеђен сам да бих успио. Доказао сам се као привредник.

Недавно је отворен Универзитетски клинички центар у Бањој Луци. Шта смо тиме добили?

Добили смо нов и модеран објекат који ће бити у функцији здравља свих наших грађана. И то је добра вијест за све. Никада од мене нећете чути да критикујем такве инфраструктурне пројекте. Да би он служио својој сврси неопходно је да кроз реформу здравственог система обезбиједимо бољу здравствену заштиту нашем народу. Потребно је да у центру те реформе буду пацијенти, њихова права и квалитетнија здравствена услуга. Да би ова реформа успјела, неопходна су нам озбиљна улагања у образовање медицинских радника али и праведан систем њиховог награђивања.

Сви се слажу да су ваши приједлози новитет у политичкој понуди, како би сте их сврстали идеолошки?

Једина идеологија која је важна је она која гарантује бољи живот нашем човјеку. Апсолутна приврженост било којој идеологији у условима тектонских промјена на глобалном плану је нерационална. Ја политику доживљавам као шансу да ријешим проблеме и створим оквир за наше грађане да максимално искористе све своје потенцијале.

Какву подршку очекујете за ваш пројекат?

Очекујем да ДНС оствари резултат који ће нам гарантовати већи ниво учешћа у процесу одлучивања о свим питањима за живот нашег човјека. Али више од гласова ја желим да обезбиједим подршку за идеју која подразумијева договор на свим нивоима. Договор у Српској, договор у БиХ, договор у регији. Договор који ће обезбиједити нормалан живот и створити услове за економски развој у функцији бољег живота сваког нашег чојека. За ту велику идеју потребна нам је енергија народа који схвата да се налазимо на историјској прекретници. Или ћемо наставити да се враћамо у прошлост или ћемо се окренути економском развоју као услову опстанка и напретка. Можемо, а увјерен сам и да хоћемо, да изаберемо прави пут, пут у будућност.

Да ли ћете ви бити тај који ће на том путу предводити владу Републике Српске?

Да се разумијемо, ја нисам у трци за функцију, плату или неку привилегију. Ја сам остварен човјек и у послу и приватно. Нудим у име странке а на бази договора које сам направио са предсједником Павићем, нов концепт развоја и другачији приступ политици. И желим да га представим грађанима. Вјерујем у тај концепт, вјерујем да његовом примјеном можемо направити велике ствари. А шта ће ко бити одредиће грађани на изборима и коалициони договори које имамо са нашим партнерима. Ја нећу да лицитирам са именима, нисам склон јефтином саморекламирању, озбиљан сам човјек и не препоручујем се преко медија ником. Вријеме је да почнемо да се понашамо одговорно и да морализујемо политику. И зато позивам грађане од изађу на изборе и бирају одговорно.

fb
insta
yt